Ontwerp en bouw jouw eigen huis in 5 stappen

Je eigen huis laten ontwerpen? Architect2GO is gespecialiseerd in het ontwerpen en begeleiden van de bouw van bijzondere particuliere nieuwbouw woningen. Wij helpen je vanaf de eerste schets tot de oplevering met het realiseren van het nieuwe huis.

Onze ontwerpen zijn te herkennen aan strakke lijnen en heldere vormen, sterke relatie tussen architectuur en interieur, licht en ruimtelijk door veel zichtlijnen, samenhang in gebruik en architectuur, doordachte materialisatie en detaillering, comfortabel, praktisch en energiezuinig.

Dak met zinken felsbanen

“Na een uitgebreid selectieproces wat bestond uit gesprekken met diverse architecten, het bezoeken van een aantal referentiewoningen per architect en het evalueren van hun aanbiedingen hebben wij ervoor gekozen om onze nieuwe woning door Geraldine Dijk te laten ontwerpen. Haar benadering van onze vraag sprak ons gelijk aan en de gezamenlijke brainstormsessie over onze nieuwe woning waren heel goed; onze inbreng werd serieus genomen en we hebben over veel (technische) details gezamenlijk nagedacht. Dat was voor ons belangrijk want we wilden echt dat het ons huis zou worden en niet het huis van de architect.”

Stap 1: schetsgesprek

Je hebt besloten om jouw eigen huis samen met een architect te bouwen. Maar welke architect kies je?

Om ons te leren kennen, nodigen wij jou/jullie graag uit voor een schetsgesprek. Samen bespreken we jouw plannen, voorkeuren, wensen en budget. Wij geven je een beeld van wat wij ontwerpen en hoe we werken. Kortom wie wij zijn en of het klikt. Dat geldt ook voor ons. Het ontwerpen en bouwen van een eigen huis is een inspirerend, maar intensief traject, waarbij je gedurende een langere tijd veel tijd met elkaar spendeert. Beschouw een schetsgesprek als een vrijblijvende testrit. Met schetspapier en tekenpennen bespreken we al pratend en tekenend jouw dromen en wensen. Je krijgt een eerste indruk van het ontwerp- en bouwproces en de mogelijkheden voor jouw nieuwe huis.

Wij zijn aangesloten bij de BNA

Stap 2: ontwerp

Leidt het schetsontwerp tot samenwerking dan gaan we aan de slag. Daarbij maken we gebruik van de Schijf van 5 voor Zelfbouw

Samen stellen we een programma van eisen op, inventariseren het kavelpaspoort, bestemmingsplan en bezoeken de locatie. Daarnaast bekijken we diverse duurzaamheidsaspecten zodat het huis zo min mogelijk energie verbruikt, weinig onderhoud nodig heeft en makkelijk aan te passe is in gebruik. Op basis van deze input en gegevens maken we tekeningen van de indeling, de buitenkant en het interieur. Vanaf het begin ontwerpen we in 3D-modellen zodat we je mee kunnen nemen in het ontwerp. Uiteraard toetsen we globaal of het plan financieel haalbaar is. In deze fase beginnen we met een voorlopig ontwerp dat steeds een stap verder wordt uitgewerkt tot een definitief ontwerp.

De schijf van 5 voor Zelfbouw

Stap 3: vergunning

In de fase van het definitief ontwerp krijgt het ontwerp steeds meer detail. gevelmaterialen zijn uitgezocht en verwerkt in het 3D ontwerp. Er wordt overlegd met externe adviseurs al de constructeur, de bouwfysicus en eventueel de installateur. Alle informatie hebben we verwerkt in bouwkundige plattegronden, doorsnedes, gevels en principedetails. We toetsen en plan op regelgeving en zorgen voor de omgevingsvergunning.

Inmiddels hebben we ook uitvoerende partijen geselecteerd en wordt de aannemer al bij het ontwerp betrokken. De eerste kostenramingen worden door ons bekeken en indien nodig passen we het ontwerp nog aan, zo nodig na overleg met een kostendeskundige.

Stap 4: bouwvoorbereiding

We tekenen het ontwerp tot in detail uit en omschrijven wat de aannemer moet doen. Samen met diverse afbouwkeuzes wordt een totaalplan gemaakt. Je moet dan denken aan ontwerp voor keuken, sanitair, trap, verlichting, inbouwkasten of tuininrichting. Hiervoor kun je ons ook inschakelen. Graag zelfs, want we zijn groot voorstander van een integraal ontwerp dat vanuit het concept helemaal klopt. De bouw wordt voorbereid, waarbij de focus op de details en de integratie van verschillende bouwdelen ligt.

De aannemer heeft zijn prijs berekend en de overeenkomst is getekend. De materialen worden besteld en de eerste planningen gemaakt. Is de vergunning onherroepelijk? Dan kunnen we starten met de bouw.

Stap 5: bouw en oplevering

De laatste fase, de bouw. Nu gaat jouw droom gerealiseerd worden. De aannemer gaat aan de slag en bouwt het ontwerp zoals we gezamenlijk hebben bedacht. Daar zien wij, als bouwdirectie, op toe. We hebben op vaste tijden bouwvergaderingen en controleren of de planning wordt aangehouden, de uitvoering klopt met de tekeningen en de nodige actiepunten worden opgevolgd. Soms worden nog laatste keuzes gemaakt of moeten zaken door omstandigheden worden aangepast. We maken verslagen van deze besprekingen zodat iedereen op de hoogte is en blijft. Als de bouw is afgerond, levert de aannemer het werk op. Samen met jou controleren wij of alles volgens contract is uitgevoerd. En dan is jouw droomhuis gereed. Wat begon als een idee is vertaald naar een uniek huis.

Nieuwsgierig naar onze ideeën voor jouw nieuwe huis? Neem contact op voor een vrijblijvend schetsgesprek.